Ondersteuning en ventilatie
Een bedbodem heeft twee belangrijke functies: ondersteunen en ventileren. De ondersteuning biedt de bedbodem vooral aan het matras. Daardoor kan het matras zijn taak optimaal vervullen. Bij de ventilatie is een grote taak voor de bedbodem om het transpiratievocht op een goede manier te verwerken. Alle bedbodems in ons assortiment zijn in staat om een goede ondersteuning te bieden, en voor ieder matras kunnen bij een bijpassende bedbodem vinden voor optimale ondersteuning en ventilatie. Een bedbodem gaat jarenlang mee, vaak veel langer dan het matras wat erop ligt. Het is dus belangrijk om jezelf goed te laten informeren over de verschillen en mogelijkheden, voordat je een keuze maakt. Is de bedbodem die je nu wilt kiezen, ook een bedbodem die over 15 jaar nog steeds past bij jouw slaapwensen? Bedbodems gaan langer dan 20 jaar mee, dus houdt er rekening mee dat jouw slaapwensen kunnen veranderen.
Instelbare bedbodems
Tegenwoordig kan de bedbodem ook op gebied van ondersteuning en juiste lighouding van het lichaam veel betekenen. Bedbodems zijn veelal voorzien van verschillende zones, zoals schouderzones en heupzones. Maar tegenwoordig zijn er ook bedbodems die je individueel kunt aanpassen. Door het individueel aanpassen van de bedbodem, kun je de ondersteuning voor het lichaam nog beter afstemmen op de slaper. Ook als gedurende de levensduur van de bedbodem het lichaamsgewicht van de slaper veranderd, bijvoorbeeld door zwangerschap, blijft de bodem dan instaat de juiste ondersteuning te bieden. Het matras blijft de belangrijkste factor op gebied van ondersteuning, maar de bedbodems van tegenwoordig kunnen erg goed meewerken. Ook zijn er matrassen waarbij de samenwerking tussen matras en bedbodem essentieel is, zo adviseren wij om traagschuim-matrassen altijd op een schotelbodem te leggen.
Verstelbare bedbodem
Lekker TV kijken, nog even een boek lezen of genieten van een ontbijt op bed? In steeds meer slaapkamers doet de elektrische bedbodem zijn intrede. Deze bedbodem kun je met een afstandsbediening of bijvoorbeeld met je smartphone bedienen. Zowel je hoofdeind als voeteind is te verstellen in verschillende posities. Afhankelijk van de uitvoering van de bedbodem is deze uitgerust met 1, 2 of 3 motoren. Tegenwoordig zijn er zelfs bedbodems, zoals die van Auping, die in samenwerking met een slimme app jou wakker te maken als je wekker gaat, of je helpen om minder te snurken. Als we ouder worden is de kans dat we verzorging nodig hebben steeds groter. Voor deze situaties zijn er inmiddels bedbodems op de markt, die naast het verstellen van hoofd- en voeteind ook in hoogte te verstellen zijn. Dat maakt dat de verzorging op de thuislocatie een stuk prettiger kan verlopen. Zowel je hoofdeind als voeteind is te verstellen in verschillende posities. Afhankelijk van de uitvoering van de bedbodem is deze uitgerust met 1, 2 of 3 motoren.
Verschillende bedbodems
Spiraalbodem – Een spiraalbodem is een bedbodem gemaakt van dwars gespannen metalen spiralen. Spiraalbodems bieden over de gehele breedte ondersteuning en behouden hun originele vorm.
Lattenbodem – De lattenbodem is een bedbodem gemaakt van latten die over de breedte bol gebogen zijn. Lattenbodems hebben een goede ondersteuning en kunnen in vrijwel alle ledikanten gebruikt worden.
Schotelbodem – De schotelbodem is een bedbodem gemaakt van latten met daarop plastic schotels. Door de open, dragende structuur is een schotelbodem met name geschikt voor traagschuim-matrassen.
Boxspringbodem – De boxspring is een bedbodem waarvoor je geen ledikant nodig hebt. Het is eigenlijk een bedbodem en potenset in een. Als als het ware is een boxspring een gestoffeerde bak met veren.